WhatsApp Destek

D Vitamini Eksikliğinin Üreme Fonksiyonları ve Tüp Bebek Tedavi Başarısında ki Rolü

Paylaş

D Vitamini Eksikliğinin Üreme Fonksiyonları ve Tüp Bebek Tedavi Başarısında ki Rolü:

D vitamini vücudumuzda sadece kemik yapımında rolü olan bir vitamin değildir. Vücudumuzda bir çok organın fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için önemli bir role sahiptir. Üreme fonksiyonu, hormonal denge, metabolizma, bağışıklık sistemi, kalp ve damar sağlığı için D vitamini çok önemli role sahiptir. Çağımızın hastalığı olan obesitede, D vitamin eksikliğinin önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Obesitede ki etkisi; D vitamini eksikliğine bağlı olarak geliştiği düşünülen insülin direnci ile açıklanmaktadır.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonun da önemli olumsuzluklara sebep olduğu ortaya konulmuştur. D vitamini eksikliğinin kısırlık ve gebelikte oluşabilen bazı ciddi sorunlarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini seviyesi normal olan hastalarda uygulanan tüp bebek tedavilerinde, daha kaliteli embriyo gelişimi sağlanabildiği ortaya çıkmıştır. D vitamini seviyesi normal olan anne adaylarına uygulanan tüp bebek tedavisinde gebelik oranları daha yüksek saptanmıştır.

D vitamininin biyolojik aktif formu 1,25 dihidroksi D vitamini şeklindedir. D vitamininin hücre üzerine etkisi, hücre çekirdeğindeki D vitamini reseptörleriyle olur.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin önceki yıllara göre 4 kat daha sık görüldüğü saptanmıştır, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde halkın %36’sında D vitamini eksikliği olduğu bildirilmektedir.

D vitamini eksikliği nedenleri:

  • Güneş ışığının yetersiz alınması,
  • Güneş ışınlarına bağlı cilt kanseri oluşması korkusuyla kullanılan güneş koruma faktörleri,
  • Çevre kirliliği,
  • Yetersiz beslenme sayılabilir.

 

Obezite de D vitamini eksikliğine bağlı olarak sıklığı artan bir diğer toplumsal hastalıktır.

D vitamininin doğal kaynakları nelerdir?

D vitamininin en büyük kısmı cildimizde güneş ışınları (ultraviole) etkisiyle oluşur. Kollar, bacaklar ve yüzün 15-20 dakika güneş ışığına maruz kalması günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Yaz aylarında 3 hafta güneşlenmenin 6 aylık ihtiyacı karşılayabileceği bildirilmektedir. 20 ve üzerindeki güneş koruma faktörü içeren kremler kullanıldığında ise deride D vitamini oluşamaz. D vitamininin ciltte üretimi yaşla giderek azalır. Cilt rengi koyu olanların, açık renkli olanlara göre özellikle kış aylarında daha uzun süreli güneş ışınlarına ihtiyacı olmaktadır.




KVKK
KVKK QR Kod