WhatsApp Destek

Mini Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Mini Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mini tüp bebek tedavisinde anne adayının adetinin 2 ya da 3. gününde trasvajinal ultrasonografi ile inceleme yapılır, anne adayının yumurtalıklarında kist ve benzeri bir problem var mı bakılır, rahim duvar kalınlığı (Endometrial kalınlık) değerlendirilir. Aynı gün anne adayının üreme hormonlarına kan tetkiki yapılarak bakılır. Bu incelemelerden sonra herhangi bir problem yoksa anne adayına sadece folik asit verilir. Hiçbir şekilde iğne tedavisi verilmeden, anne adayı 4 gün sonra ultrasonografi ile yumurta gelişimi takibi için kontrol edilir. Anne adayının doğal olarak büyüyen yumurtası var mı bakılır. Anne adayının yumurtalığında doğal olarak gelişen follikül (İçi sıvı dolu kistik yapı) 13  mm çapa ulaşınca yumurtanın erken çatlamasını önlemek için yumurta koruyucu iğne tedavisi başlanır. Genellikle 5  ya da 6 adet iğne ile tedavi tamamlanır. Daha sonra çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinde 35-36 saat sonra hafif bir anestezi ile anne adayının 1 adet yumurtası toplanır. Bundan sonra laboratuvar uygulamalarına geçilir, yumurtanın mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmesi sağlanır. Embriyo oluşumu takip edilir, uygun günde embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir.

Mini tüp bebek tedavisi kimler için daha uygundur?

  • Tekrarlayan tüp bebek deneme başarısızlığı olanlarda,
  • Anne adayının yumurtlama kapasitesinin az olduğu durumlarda,
  • Klasik tüp bebek uygulamalarında yumurta kalitesinin düşük olduğu anne adayların da tercih edilmektedir.

Ayrıca mini tüp bebek tedavisi son bir deneme olarak düşünülmektedir. Fakat mini tüp bebek tedavisinin giderek artmasının ve popüler olmasının başka sebepleri de vardır.

Mini tüp bebek tedavisinin tercih edilmesinde ki diğer faktörler:

  • Erkek faktörü sebebi ile tüp bebek tedavisine başlanmış bazı bayanlar, çoğunlukla fazla tedavilerden ve ilaçlardan hatta tetkiklerden kaçındıkları için,
  • Mini tüp bebek yönteminin çok daha ekonomik olması nedeni ile tercih edilir. Mini tüp bebek yöntemin de klasik tüp bebek uygulamasının maliyetinin üçte biri olmasıdır.

Mini tüp bebek tedavisi yeni bir tedavi yöntemi midir?

Tüp bebek tedavisinin ilk uygulandığı yıllarda tedavilerin hemen hepsi mini tüp bebek tedavisi gibiydi, çoğunlukla bir tek yumurta ile gebelik oluşturulmaya çalışılıyordu. Mini tüp bebek tedavisi yeni bir tedavi yöntemi olmamasına karşın, son yıllarda tekrar tüp bebek hekimlerinin ve yoğun ilaç tedavisinden çekinen anne adaylarının tekrar ilgisini çekmiş ve gündeme tekrar gelmiştir.

Mini tüp bebek tedavisi ile klasik tüp bebek tedavisinin farkı nedir?

Klasik tüp bebek tedavilerinde eskiden amaç; mümkün olduğunca fazla yumurta elde edebilmekti, fakat bu tedavi stratejisi artık terk edilmiştir. Bu stratejide artan hormon seviyelerinin yumurta kalitesini düşürdüğü ve embriyo tutunma şansını azalttığı ortaya konduğundan dolayı artık uygulanmamaktadır. Tüp bebek tedavilerinde artık hedef, 10 civarında yumurta elde edebilmektir. Günümüzde tedavinin ilk hedefi “daha kaliteli yumurta” elde edebilmektir. Mini tüp bebek tedavisinde neredeyse yok sayılabilecek bir ilaç miktarı ile 1 tane ve kaliteli yumurta elde edebilmek hedeflenmektedir.

Mini tüp bebek tedavisinin dezavantajları nelerdir?

  • 35 yaşından genç ve yumurtalık kapasitesi normal olan hasta grubunda mini tüp bebek tedavisinde başarı oranı klasik tüp bebek tedavisine göre daha düşüktür. Mini tüp bebek tedavisinde ilk denemede hamilelik şansı %8 ile %9 iken, klasik tüp bebek tedavisinde ilk denemede hamilelik oranı  %40 ile %45 dolaylarındadır.
  • Mini tüp bebek tedavisinde amaç tek yumurta olduğu için, kötü kalitede yumurta, boş yumurta gibi kötü yumurtaların dışında, laboratuvar aşamasında, hiç embriyo gelişmemesi durumu ile de karşılaşılabilir.



KVKK
KVKK QR Kod