WhatsApp Destek

Sperm DNA hasarı olan erkeklerde tanı testleri ve tedavi başarısını arttırıcı yöntemleri

Paylaş

Sperm DNA hasarı olan erkeklerde tanı testleri ve tedavi başarısını arttırıcı yöntemleri:

İleri yaşın, sigara kullanımının, hava kirliliğinin, uzun cinsel perhiz süresinin, testislerin anormal sıcak ortama maruz kalmasının sperm DNA’ sın da hasarı arttırdığı gözlenmiştir. İnfertil erkeklerde spermin genetik yapısına bağlı bozukluklar, doğal yollardan çocuk sahibi olan erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

Sperm DNA bütünlüğünü değerlendirmek için en sıklıkla kullanılan teknikler TUNEL (terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP nick end labeling) ve SCSA (sperm chromatin structure assay) testleridir. Bu testler tanı koymak için kullanılır ve bir sonraki tüp bebek denemesinde çiftlere ve hekime yol göstericidir. Ejakülasyon ile elde edilen spermlerinde yüksek DNA hasarı tespit edilen erkeklere bir sonraki tüp bebek denemesine kadar DNA hasarına sebep olan ROS (reaktif oksijen türleri) azaltan E vitamini içerikli ilaçlar verilebilir, sigara içiyorsa sigarayı bırakması ve daha doğal beslenmesi önerilebilir.

Ayrıca, erkeğin ejakülatında yüksek DNA hasarının bulunması ve beraberinde çiftin tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinin olması durumunda, çiftlere bir sonraki tüp bebek denemesinde spermin ejakülat yerine testislerden elde edilmesi önerilebilir. TUNEL ve SCSA testleri ile yapılan çalışmalar testisten elde edilen spermlerin ejakulat spermlerine oranla daha düşük DNA hasarına sahip olduğu göstermiştir. Bu vakalarda ejakülat spermi yerine testiküler sperm kullanımı tercih edilebilir. Bu tip vakalara yapılan çalışmalarda, testis sperminin kullanılmasının sonucunda daha yüksek gebelik oranları ve daha düşük erken dönem düşük oranları tespit edilmiştir.




KVKK
KVKK QR Kod