WhatsApp Destek

Sperm yıkama işlemi nedir?

Paylaş

Sperm yıkama  işlemi nedir?

Sperm yıkama işlemi, meni örneğinin esasen arındırılma işlemidir. Sperm hücrelerinin dışında bulunan gereksiz hücreler ayrıştırılır.  Meni örneği içinde, sperm hücresi haricinde ki bakteriler, meni iletim yoluna ait hücre, vücut sıvıları arındırılır.

Sperm yıkamanın amacı nedir?

Sperm yıkama yöntemleri, döllenme yetisinin arttırılması için başvurulan bir yöntemdir. Aşılama tedavisinde yıkanmamış sperm hücreleri kullanılmaz. Sperm, şayet yıkanmadan ya da hazırlanmadan anne adayının rahmine transfer edilirse, bu aşamada bazı sorunlar oluşabilir. Bu sorunlar:

  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Şiddetli ağrı,
  • Enfeksiyon

Bu sebeplerden dolayı da spermlerin yıkandıktan sonra aşılama tedavisi kapsamında kullanılması gerekmektedir.

Aşılama tedavisinde sperm nasıl yıkanır?

Aşılama yönteminden önce baba adayının 3 gün cinsel perhize girmesi önerilmektedir. 3 günlük cinsel perhizden sonra ise baba adayından sperm hücreleri mastürbasyon yolu ile alınır. Bu sperm hücreleri ise laboratuvar şartlarında yüzdürme veya gradient olarak ifade edilen yıkama işlemlerine tabi tutulur. Sperm hücresi dışında kalan tüm bakteri ve diğer yapılar, yıkama işlemi sayesinde temizlenir.

Temizlenmeyen spermler; şiddetli rahim kasılmalarına yol açma riski olan maddelere sahip olduğu için enfeksiyona yol açabilmektedir. Spermler yıkandıktan sonra hareketli spermler daha küçük bir alanda toplanır. Bu durumda da sperm hücrelerinin hareket yetenekleri artar.

Sperm yıkama işlemi ne kadar sürer?

Sperm yıkama işlemi, spermin durumuna göre sürmektedir. Yaklaşık olarak 1-2 saat içerisinde spermler yıkanmaktadır. Sperm yıkama ile  en kaliteli ve en hareketli sperm hücreleri seçilmiş olur. Daha sonra sperm hücreleri özel tüplerde belli bir ısıda muhafaza edilir. Daha sonra ise aşılama tedavisini yapacak olan ekibe ulaştırılır.

Hazırlanan sperm nasıl kullanılır?

Baba adayından alınan ve yıkanan sperm hücreleri, anne adayının rahim boşluğuna özel bir katater kullanılarak aktarılır. Bu sayede yumurta ve sperm hücresinin buluşması için aradaki olası sıkıntılar kaldırılmış olur ve mesafe kısaltılmış olur. Yumurta ve sperm hücresinin birbirine mesafe olarak yaklaşması sayesinde döllenme şansı artar.

Yaygın şekilde tercih edilen sperm yıkama yöntemleri ise;

  • Swim-up (yüzdürme) tekniği,
  • Standart yıkama yöntemi (santrifüj ve yüzdürme),
  • Gradient tekniği,
  • Mini-gradient yöntemleridir.

 

Swim-up (Yüzdürme):

Baba adayından alınan sperm hücreleri, uygun bir besi yerinde yıkanmaktadır. Daha sonra elde edilen hareketli ve hızlı sperm hücreleri, küçük bir alana alınır. Bu yöntem sperm kalitesi yüksek olan erkeklere uygulanmaktadır.

Gradient (Çöktürme):

Baba adayından alınan sperm hücreleri, özel sıvıyla süzdürülür. Daha sonra çöktürme uygulaması ile beraber yıkanır.  Bu yöntem; sayısı, hareketliliği ve morfolojisi bozuk olan sperm örneklerine uygulanır. İki sperm yıkama yönteminde de hedef daha kaliteli ve daha iyi sperm hücreleri bulmaktır.




KVKK
KVKK QR Kod