WhatsApp Destek

Testisten Sperm Elde Etme Yöntemleri

Paylaş

Testisten Sperm Elde Etme Yöntemleri:

Mikro Tese nedir?

( Micro Dissection- Testicular Sperm Extraction):

Mikro tese yöntemi son yıllarda uygulanan en güvenilir biyopsi yöntemidir. Bu yöntemi özel kılan, biyopsi işleminin özel tasarlanmış bir mikroskop düzeneği altında yapılmasıdır. Bu sistem sperm üretim adacıklarının çok daha iyi tespit edilmesini sağlar. Daha önce farklı biyopsi metodları ile sperm bulunamayan hastalarda Mikro Tese ile sperm bulmak mümkün olabilmektedir. Mikro tese de diğer yöntemlere göre testis dokusu daha az hasar görmekte ve damarlarında görülebilmesi ile testis dokusunda oluşabilecek beslenme bozukluğuna bağlı doku kaybı daha az olmaktadır.

Testis’ten Sperm Elde Etme Yöntemleri Nelerdir?

Erkeğin ejekülatında sperm hücresi bulunmaması durumunda testislerden çeşitli yöntemlerle biyopsi alınabilir. Baba adayında hangi sperm elde etme yönteminin kullanılacağına erkek infertilitesi üzerinde tecrübeli üroloji uzmanı karar verir. Bu işlem yaklaşık olarak 1 saat zaman almaktadır, hastaların tamamına yakını aynı gün taburcu edilmektedir.

1)TESE ( Testicular Sperm Extraction):

Mikro tese yönteminin kullanılabildiği tüp bebek merkezlerinde çok tercih edilen bir yöntem değildir. Testis dokusu açılarak daha büyük doku parçaları alındığından testis doku hasarı daha fazladır. Ayrıca çıplak göz ile sperm üretim adacıklarının görülmesi daha zor olduğundan başarı şansı mikro teseden daha düşüktür.

  1. TESA ( Testicular Sperm Aspiration):

Genelde sperm üretiminin iyi olduğu ama kanalların tıkalı olması yüzünden ejekülatında sperm görülmeyen tıkanıklığa bağlı azospermisi  (Obstrüktif azospermi) olan erkeklerde uygulanır. TESA iğne ile girilerek testis dokusundan sperm elde edilmesi yöntemidir.

3)PESA ( Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration):

Testis içinde sperm hücreleri epididim denen bölgede birikir. PESA epididim içine iğne ile girilerek sperm elde edilmesi yöntemidir.

4)MESA ( Micro-Epididymal Sperm Aspiration):

Epididime iğne yerine cerrahi operasyonla girilerek doku parçacıkları alınması ile sperm bulunması yöntemidir.

Testislerden biyopsi yöntemleriyle elde edilen spermlere testiküler sperm adı verilmektedir.  Menide sperm olmaması durumu eğer seminifer tubulüslerdeki üretimi azlığı veya yokluğuna bağlı ise non-obstrüktif azospermi’den söz edilmektedir.

Azoospermik erkeğin androlojik muayenesi çok iyi yapılmalıdır. Hormonal ve genetik testler sonucunda azosperminin tipi ve nedeni anlaşılmaya çalışılmaktadır.

İleri düzeyde sperm azlığı ve azospermi durumunda aşağıdaki kan testleri yapılmaktadır:

  • Folikül stimülan hormon (FSH)
  • Luteinizan hormon (LH)
  • Testosteron (T)
  • Prolaktin (PRL)
  • Genetik araştırma
  • Y kromozomu mikrodelesyon



KVKK
KVKK QR Kod