WhatsApp Destek

Tiroit Fonksiyon Bozuklukları Hamile Kalmayı Etkiler mi?

Paylaş

Tiroit Fonksiyon Bozuklukları Hamile Kalmayı Etkiler mi?

Tiroid fonksiyon bozuklukları, kadınlarda hamile kalmayı engelleyebilecek ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Troid hormon seviyesinin gebelik öncesinde ve gebelik esnasında sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Tiroid hormon seviyelerinde ki bozukluklar, mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Günümüzde gebe kalmaya engel olabilecek çevresel faktörler, sağlıksız beslenme, genetik problemler, stres, hormonal bozukluklar gibi pek çok neden vardır. Tiroid fonksiyon bozuklukları da bunlardan bir tanesidir. Tiroid bezi vücudumuzda metabolizmamıza ve üreme fonksiyonlarımıza ciddi etkisi olan, hormonlar üretmektedir. Kadınlarda yumurtlama ve erkeklerde de sperm üretimi üzerine ciddi etkileri vardır. Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen, tiroid bezinin fazla hormon ürettiği hipertiroid ve tiroid tembelliği olarak bilinen hipotiroidi rahatsızlıklarının, gebelik üzerine oldukça olumsuz etkileri vardır. Tiroid fonksiyon bozuklukları kimi zaman gebelik oluşmasını engeller, kimi zaman da erken doğum ve düşük gibi problemlere neden olabilirler.

Tiroid fonksiyon bozukluğu ve infertilite (kısırlık) arasındaki bağlantı:

Tiroid hormonlarının normal seviyelerde olması başta metabolizmamız olmak üzere vücudumuzda bir çok fonksiyonun ideal bir şekilde işlemesini sağlar. Kadınlarda yumurtalıkların, erkeklerde ise testis fonksiyonlarının ideal bir şekilde çalışması için tiroid hormon seviyemizin normal olması gerekmektedir. Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması doğurganlık üzerine olumsuz etkiye sahiptir. Tiroid bezinin gebelik döneminde de normal bir şekilde çalışması, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Normalden az olan tiroid seviyeleri infertilite (Kısırlık) sorununu beraberinde getirdiği gibi, gebelikte de erken doğum, düşük gibi sorunları arttırabilir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormon bozuklukları, erkek kısırlığında % 30, kadın kısırlığında ise % 35 oranında etkilidir.

Tiroid fonksiyon bozukluğunun gebelik üzerinde ne gibi olumsuz etkileri olur?

Tiroid bezinin normalden az çalışması (Hipotiroidi) ya da normalden fazla çalışması (Hipertiroidi) durumunda gebeliğin ilerlemesi etkilenebileceği gibi anne ve bebeğin sağlığı da olumsuz etkilenebilir. Bebekte zeka geriliğine ve gelişme geriliğine neden olabilir. Anne adayının da düşük yapma riskini arttırır. Bu sebepten dolayı gebelik planlayan çiftlerde gebelik öncesinde, gebelik oluşmuş anne adaylarında da erken gebelik döneminde tiroid fonksiyonları mutlaka değerlendirilmelidir. Tiroid fonksiyon bozukluğu saptana anne adayları zaman kaybedilmeden tedavi edilerek, tiroid hormon seviyeleri kontrol altına alınmalıdır. Gerektiğinde dahiliye ve endokrinoloji bölümlerinden de yardım alınarak,  tiroid fonksiyon bozukluğu düzeltilmelidir.

Hipotiroidizm (Tiroid bezinin az çalışması):

Bu durum genellikle vücudun otoimmüm bir reaksiyon ile kendi tiroid dokusunu, yabancı bir doku gibi algılaması sonucu gelişir. Bağışıklık sistemimiz, kendi tiroid dokumuza zarar verdiğinde gözlenir. Bu duruma Haşhimato tiroiditi denilmektedir. Hipotiroidi her yaştaki kişilerde görülebilse de genellikle ileri yaşlarda daha sık görülür. Kadınlarda, hipotiroidizm dışında kısırlığa neden olan başka bir sebep varsa, hipotiroidinin de mevcut tabloya eklenmesi ile sorunlar büyüyebilir. Fakat hipotiroidi, ilaç tedavisinin düzenli bir şekilde planlanması ve takip edilmesi ile kontrol altında tutulabilir. Hastanın tiroid hormon seviyesinin normal düzeylerde kalması, tiroid hormon ilaçları ile sağlanabilir.

Kadınlarda tiroid fonksiyon bozukluklarının en sık görüldüğü dönemler;

  • Ergenlik dönemi,
  • Hamilelik dönemi ve
  • Menopoz dönemidir. Çünkü bu dönemde vücutta genel olarak tüm hormon seviyelerinde ciddi değişiklikler olur.

Tiroid fonksiyon bozukluğu olduğunda, üreme hormonlarında da ciddi değişiklikler olur. Yumurta ve sperm hücre üretimi olumsuz etkilenir. Tiroid fonksiyon bozukluğu, üreme hormonlarını etkileyerek infertiliteye (Kısırlık) neden olur. Tiroid fonksiyon bozukluğu, aslında birincil sebep değil, daha çok tetikleyici bir unsur gibi işlev görür.

Hipotiroidi, diğer hormonlarda anormalliklere ve metabolizmada yavaşlamaya neden olarak insan vücudunda dengeyi bozan bir etkendir. Hipotiroidi, çok sayıda organı etkilediği gibi, kadınların yumurtalıklarını ve rahimini de etkiler. Doğurganlığın azalmasına neden olur.

Hipotiroidizm olan kadınlarda, yumurtlama bozukluğuna bağlı olarak, bazen hiç adet görülmez ya da adet düzensizliği yaşanabilir. Bu tür adet düzensizlikleri, hipotroidizmi olan kadınlarda, normal tiroid fonksiyonları olan kadınlara göre ortalama 3 kat daha fazla görülür.

Hipertiroidizm (Tiroid bezinin normalden fazla çalışması):

Hipertiroidizm kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bu durum bazı kadınlarda hem gebe kalamama sorununa, hem de gebe kalınsa bile düşüklere neden olabilmektedir. Tiroid bezinin aşırı çalışması ve tiroid hormonunun fazla üretilmesi halinde, kan dolaşımına daha fazla hormon salgılanır. Bu durumda hipertiroidizm denir. Hipertiroidizm;

  • Kilo kaybı,
  • İshal,
  • Halsizlik,
  • Sinirlilik,
  • Ellerde titreme,
  • Çarpıntı hissi (Kalp atım sayısının artması),
  • Gözlerin yuvalarında çıkacakmış gibi, öne fırlaması,
  • Sıcağa karşı tahammülsüzlük,
  • Saç dökülmesi,
  • Adet düzensizliği, adetin çok gecikmesi ya da adet olamama,
  • Ciltte incelme gibi bulgu ve belirtilere neden olur. Bu bulgu ve belirtileri hisseden kişiler mutlaka tiroid fonksiyon bozukluğu açısından değerlendirilmelidir.

Tekrarlayan tüp bebek deneme başarısızlıklarının sebebi, tiroid fonksiyon bozukluğu olabilir mi?

Yapılan bilimsel çalışmalarda, tiroid fonksiyon bozukluğu olan anne adaylarının tüp bebek tedavilerinde, gebelik oranları daha düşük saptanmıştır. Bazen tiroid hormonları normal olsa da, antikor seviyesine ya da tiroid fonsiyon bozukluğu belirtilerine göre ilaç tedavisi başlanabilir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar östrojen hormonu seviyesini yükselttiğinden, hipotiroidi eğilimini arttırabilir. Bu durum da tiroid hormonlarının kullanılmasını gerektirebilir.

 Tiroid hormon bozukluğu, kadın üreme fonsiyonunu nasıl etkiler?

Tiroid hormonları vücutta üreme hormonları ile etkileşim içindedir. Tiroid bezinin fazla çalışması yani hipertiroidizm ya da az çalışması yani hipotiroidizm halinde üreme hormonlarının da dengesi bozulabilir. Bu duruma bağlı olarak düzensiz adetler, yumurtlama bozuklukları, gebe kalamama ya da tekrarlayan düşükler gibi bazı üreme sorunları izlenebilir. Anne adayının adet dönemleri düzenli şekilde olsa bile yumurtlama olmayabilir.

Tiroid fonksiyon bozukluğu, doğurganlık yaşındaki kadınlarda oldukça sık görülen endokrin bozukluk olduğundan, gebe kalmada sorun yaşayan kadınlarda tiroid fonksiyonları kontrol edilmelidir.




KVKK
KVKK QR Kod