WhatsApp Destek

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde sağlık problemleri daha mı sık olur?

Paylaş

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde sağlık problemleri daha mı sık olur?

Tüp bebek tedavisi, anneden alınan yumurta hücrelerinin, baba adayından alınan sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında döllendirilmesi işlemidir. Döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında, özel kültür ortamlarında belli bir süre inkübe edildikten sonra oluşan embriyolar, anne adayının rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinin en kısa tanımı budur. Ancak seçilen yumurta ve sperm hücreleri arasından en kaliteli olanları kullanılmaktadır. Bununla beraber, embriyolar arasından da en kaliteli olanı seçilmekte ve anne adayına transfer edilmektedir.

Kaliteli yumurta, sperm ya da embriyo tanımı ise; Şekil, biçim (Morfoloji) açısından en sağlıklı embriyolar ya da üreme hücreleri anlamına gelmektedir. Kaliteli olarak seçilen üreme hücrelerinde ve kaliteli embriyolarda gebelik şansı daha yüksektir.

Genetik tarama yöntemleri ile daha kaliteli embriyolar elde edilebilir!!

Özellikle yaşı ilermiş anne adaylarına (35-40 yaş üzeri anne adayları) genetik tarama yöntemleri uygulanmasında yarar vardır. Bu sayede her bir embriyo genetik açıdan taranmaktadır. Böylelikle sadece şekil, biçim (Morfoloji) olarak değil, genetik olarak da sağlıklı olduğu bilinen embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi sağlanmakta ve gebelik şansı arttırılmaktadır.

En sağlıklı embriyoların tespit edilebildiği genetik tarama yöntemi sayesinde sağlıklı gebelikler oluşmakta ve sağlıklı bebekler dünyaya gelebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde düşük riski normal gebeliklere göre daha mı fazladır?

Tüp bebek tedavisinde düşük riski normal gebeliklere göre daha yüksektir. Bunun sebebi, kısırlığa yol açan faktörlerden kaynaklanmaktadır. Gebelik birçok faktöre bağlı olarak oluşmaktadır. Yumurta ve spermin kaliteli olması, anne adayının rahminin gebeliğe uygun koşullar sağlayabilmesi ve hormonal durumlar oldukça önem teşkil etmektedir. Bu faktörlerden birinde herhangi bir aksama olduğunda, düşük riski artabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde artmış olan düşük riski, tedaviden kaynaklı değildir. Düşük riski, kısırlığa yol açan faktörler sebebiyle artmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde anomalili bebek riski daha mı fazladır?

Tüp bebek tedavisi oldukça titizlikle, teknolojik imkanlar sonuna kadar kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sayede de her bir sperm ve yumurta hücresi ayrı ayrı laboratuvarda incelenmektedir. Özellikle de ailede anomalili çocuk ya da genetik geçişli hastalıklar söz konusu ise genetik tarama testi mutlaka yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisinde anomali riski, normal gebeliklerden daha yüksek değildir.

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerle, normal gebelikler sonucu doğan bebekler  için anomali riski aynıdır.




KVKK
KVKK QR Kod