WhatsApp Destek

Tüp Bebek Tedavisinde Esnasında Karşılaşılabilen sorunlar

Paylaş

Tüp Bebek Tedavisinde Esnasında Karşılaşılabilen sorunlar:

1 ) Anne adayında yumurta bulunmaması ya da yumurta toplama sonrasında hiç yumurta elde edilememesi:

Bu sorun genellikle ileri yaş anne adaylarının tedavilerinde sıklıkla karışılabilmekle birlikte, erken yaşta menopoza girmiş olan anne adaylarında da karşılaşılabilmektedir. Yumurtalıkların ilaçla uyarılması esnasında yumurtalıklarda hiç gelişim olmaması ile (Folliküler gelişimin olmaması) kendini göstermektedir. Bu durumda tedavi sonlandırılır.

Bazen de yumurtalık kapasitesi çok düşük ya da erken menopoz anne adaylarında çok az sayıda follikül (1 ya da 2 follikül) gelişimi olmakta ve yumurta toplama işlemi esnasında hiç yumurta çıkmamaktadır (Boş follikül sendromu). Bu durumda da tedaviye devam edilemez.

2 ) Yumurtanın döllenmemesi:

Sağlıklı yumurta ve sperm ile laboratuvar ortamında yapılan mikroenjeksiyona rağmen hiç döllenme olmamasına bağlı embriyo gelişmemesi durumudur. Meni örneğinden alınan spermin yumurtayı dölleme olasılığı yaklaşık %75, TESE ve Mikrotese ile elde edilen spermin yumurtayı dölleme olasılığı % 55 civarındadır.  Yumurtanın döllenmediği ve embriyo gelişiminin sağlanamadığı bu durumda embriyo transfer işlemi gerçekleştirilememektedir.

3 ) Overlerin hiperstimülasyonu (Yumurtalıkların aşırı uyarılması):

Sıklıkla polikistik over sendromlu hastalarda karşılaşılabilen bir durumdur. Polikistik over sendromlu hastalarda, yumurtalıkların hafif ilaç dozlarında tedaviye hiç yanıt vermediği durumlarda ilaç dozu biraz artırıldığında gözlenir. Yumurtalıklarda beklenenin üzerinde folliküler gelişim olur ve yumurtalık boyutları artar. Yumurtaların ciddi anlamda uyarılması neticesinde, kullanılan ilaçların azaltılması sağlanır. Aynı zamanda, kullanılan ilaçların bir müddet kullanılması durdurulabilir. Yumurtalarda aşırı uyarılma olma durumunda pıhtılaşma problemleri, anne adayında nefes alma zorluğu, karın bölgesinde ağrı ve şişkinlik, yumurtalıklarda aşırı büyüme, idrara az çıkma, göğüs boşluğunda ve karında sıvı toplanması gözlemlenmektedir. Bu durumda hastaya embriyo transferi uygulanmaz ve gelişen tüm embriyoları donduralarak saklanır. Önce anne adayının sağlık durumu kontrol altına alınır. Ardından 1 ya da 2 ay sonra yapılan rahim duvar hazırlığı ile embriyo anne rahmine transfer edilerek tedaviye devam edilir. Embriyo dondurma yönteminde ki gelişmeler sayesinde artık taze embriyo transferi ile donmuş embriyo transferlerinde gebelik oranları hemen hemen aynıdır. Böylece hem anne adayının sağlığı korunmuş olur hem de gebelik oranında bir azalamaya neden olmadan tedaviye devam edilmiş olur.

Tüp bebek tedavisinde östrojen hormon seviyesinin takibi bu gibi istenmeyen durumları önceden fark etmek ve tedbir almak için yapılmaktadır.

 

4 ) Embriyo transferi esnasında karşılaşılan sorunlar:

Bu sorunla karşılaşmamak için anne adayının tedaviden önceki muayenelerinde detaylı jinekolojik muayene ve ultrasonografi incelemesi yapılarak problem öngörülen hastalarda gerçek transferinden önce deneme transferi yapılmak sureti ile bu problemi çözme yoluna gidilebilir. Bütün bu işlemlere rağmen yine de ciddi embriyo transfer güçlükleri ile karşılaşılabilmektedir. Embriyo transfer zorluklarında gebelik oranlarında azalmalar görülebilmektedir. Sıklıkla rahim ağzı kanalında yapısal farklılık ve problem olan hastalarda rastlanmaktadır.

5 ) Meni örneğinde hiç sperm hücresi olmaması

Meni örneğinde, hiç sperm hücresi olmayan baba adaylarında; TESE ve Mikrotese  gibi yöntemlerle sperm hücresi elde edilmeye çalışılır. Bu sperm elde etme yöntemlerinde de canlı sperm hücresi elde edilemediğinde tüp bebek tedavisine devam edilemez. Spermin sağlanamaması halinde tüp bebek tedavisi o noktada sonlanır.

6 ) Tüp bebek tedavisinde kanda gebelik testi yapılmadan önce oluşan kanamalar:

Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer işleminden sonra bekleme süreci başlar. Genellikle embriyo transferinden 12-14 gün sonra kanda gebelik testine bakılır. Kanda gebelik test randevusundan birkaç gün önce vajinal kanama olabilir. Testten önce görülen her kanama gebeliğin oluşmadığı anlamına gelmez. Bazen gebelik oluşmuştur, fakat kanama bir düşük tehdidini gösteriyor olabilir. Bu sebeple kanda gebelik testi yapılmadan ve hekiminizle görüşmeden ilaç kullanımınızı sonlandırmayınız.

7 ) Embriyonun rahim duvarına tutunmaması (İmplantasyon başarısızlığı):

Döllenmiş yumurtanın (Yani embriyonun) annenin rahim duvarına tutunmaması durumuna denmektedir. Bu durumda gebelik oluşamamaktadır.

 




KVKK
KVKK QR Kod