WhatsApp Destek

Tüp Bebek Tedavisinin Maliyeti Ne Kadardır

Paylaş

Tüp Bebek Tedavisinin Maliyeti Ne Kadardır?

Tüp bebek tedavi maliyetinin büyük bir bölümünü ilaç masrafları oluşturmaktadır. Kullanılan ilaç miktarı hastanın yaşının artması ile birlikte artmakta olup, bu durum da maliyetin artmasına neden olmaktadır. Genç ve yumurtalık rezervi iyi olan hastalarda daha düşük doz ilaç kullanımı nedeni ile tedavide ki ilaç maliyeti de azalmaktadır. İleri yaş hasta grubunda ise daha yüksek doz ilaç kullanıldığından ilaç maliyeti de artmaktadır. Ayrıca tüp bebek fiyatları tedavi esnasında uygulanan yöntem farklılıkları nedeni ile değişmektedir. Genetik inceleme yani PGT (Embriyo Biyopsisi) yapılan hasta grubunda ve de mikroçipli tüp bebek uygulamalarında tedavi maliyeti artmaktadır.

Ayrıca tüp bebek uygulama işlem ücretleri ilden ile, merkezden merkeze göre de farklılıklar göstermektedir.

Anne adayının yaşının ilerlemiş olması ya da yumurtalık rezervlerinin azalmış olması daha fazla ilaç kullanılmasını gerekmektedir. Bu sebeple tüp bebek maliyetleri artabilmektedir.

 

Transfer edilen embriyo sayısı tedavi maliyetini arttırır mı?

Transfer edilen embriyo sayısı tüp bebek tedavisinde maliyeti arttırmamaktadır. Ancak tüp bebek tedavisinde eğer 5-6. embriyolarında genetik inceleme yapılacaksa, incelenecek embriyo sayısı arttıkça tedavi maliyeti de artmaktadır.

Çoğul gebelik riskini engellemek için ise transfer edilen embriyo sayısına sınırlandırma getirilmiştir. 35 yaşından küçük olan anne adaylarına ilk iki denemede yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir.

 

2016-2017 yılında tüp bebek fiyatları ne kadardır?

Tüp bebek uygulama fiyatlarında 2015 yılına göre ciddi bir artış olmuştur. Tüm dünyayı dikkate aldığımızda ülkemizde tüp bebek fiyatlarının daha makul olduğunu söyleyebiliriz.  Ülkemizde her 100 çiftten 15’i tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymaktadır.  Sosyal güvenlik kurumu yaş, evlilik süresi, sosyal güvenlik prim gün sayısı, diğer tıbbi kriterleri uyan ve rapor çıkartabilen hastaların tüp bebek ve ilaç masraflarının bir kısmını karşılamaktadır.

Sosyal güvenlik kurumu hangi durumlarda tüp bebek tedavisini karşılıyor?

Tüp bebek tedavisi için  bir hastanın sağlık kurulu raporu çıkarabilmesi için:

-Anne adayının 23 yaşından gün alması gerekmektedir. Bununla beraber anne adayları 40 yaşından gün almamış olmamalıdır.

-Anne baba olmak isteyen çiftlerin genel sağlık sigortası en az 5 yıllık olmalı ve sigorta pirimi en az 900 gün ödenmiş olması gerekmektedir.

-Bebek sahibi olabilmek için diğer tedavi yöntemleri denenmiş ve olumsuz sonuç alınmış olduğuna dair belgelerin olması gerekir.

-Çiftlerin normal yollardan bebek sahibi olamadığını ve gerekli yöntemlerin denendiği, yetersiz kaldığını belirten bir raporun olması durumunda SGK tüp bebek tedavisini karşılamaktadır.

 




KVKK
KVKK QR Kod