WhatsApp Destek

İzsiz Ameliyat Kapalı Ameliyat Laparoskopi

Paylaş

İzsiz Ameliyat, Kapalı Ameliyat, Laparoskopi

 Laparoskopi, göbekten ve kasık bölgesinden açılan delikler ile yapılan, kamera sisteminin de kullanıldığı bir ameliyat tekniğidir. Kadın hastalıkları ile ilgili problemlerin tanısında ve cerrahi tedavisinde laparoskopi başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Görüntüleme sisteminde ki teknolojilerin ilerlemesi ve yeni laparoskopik cerrahi aletlerin üretilmesi sayesinde, son yıllarda daha yaygın olarak kullanılmakta ve hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Hastalar tarafında tercih edilmesinin en önemli nedenleri; laparoskopik cerrahide iyileşme sürecinin daha hızlı ve hastanede yatış süresinin daha kısa olmasıdır. İzsiz ameliyat denmesinin nedeni ise, açık ameliyatlarda olduğu gibi çok büyük ameliyat izlerinin olmamasındandır.

Laparoskopi nedir?

Laparoskopi; genel anestezi altında, kamera sistemi kullanılarak, karın içi organların görüntülenmesi  esasına dayanan ve iz bırakmayan bir ameliyat şeklidir. Daha önce ki yıllarda laparoskopi sadece hastalıkların tanısını koymak amacı uygulanırken, günümüzde neredeyse kadın hastalıkları ile ilgili bir çok cerrahi gerektiren hastalığın tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Laparoskopi ile ameliyat nasıl yapılır?

Genellikle göbekten yarım cm’ lik bir kesi yapılır. Bu kesiden özel bir iğne yardımı ile karın içerisi karbondioksit gazı ile doldurulur. Karın içerisi yeterince karbondioksit gazı ile dolduğunda, göbekteki yarım cm’ lik kesiden ilerletilen, trokar adı verilen, özel bir boru karın içerisine yerleştirilir. Trokar görüntülemeyi sağlayan kamera düzeneğinin karın içi bölgesine doğru ilerletilmesine olanak sağlar. Böylelikle ameliyatı yapacak olan cerrah kamera sistemi ile karın içi organlarını monitörde görebilmektedir. Kasıktan açılan delikler ve bu deliklere yerleştirilen trokarlar sayesinde de cerrah ameliyat aletlerini karın içerisine ilerleterek ameliyatı gerçekleştirir.

Laparoskopi ameliyatı öncesi ve sonrası ne gibi durumlarla karşılaşırım?

Laparoskopik ameliyatlarda yapılacak cerrahinin büyüklüğüne göre değişmek üzere, genellikle hastalar 6-8 saat kadar açlık sonrası hastaneye yatırılırlar. Bazen bu açlık süresini hastanede yattığı sürede de doldurabilirler. Hasta hastaneye yattığında ameliyat öncesi kan testi ve diğer incelemeleri yapılır. Barsakların boşaltılması amacı makattan özel bir ilaç uygulanır. Laparoskopi ameliyatları genel anestezi altında uygulanabilen ameliyatlardır. Laparoskopik cerrahi, ameliyat esnasında yapılacak cerrahi işlemin büyüklüğüne bağlı süre değişmekle birlikte, genellikle 1-2 saat kadar sürmektedir. Ameliyat bittikten sonra, hasta anestezinin etkisinden çıkana kadar ameliyathanede uyandırma ünitesinde tutulmaktadır. Anestezinin etkisini uyandırma ünitesinde atan hasta daha sonra odasına alınmaktadır. Ameliyattan yaklaşık 4-6 saat sonra hasta ayağa kalkabilir ve yavaş yavaş gıda alımına başlanabilir. Laparoskopik ameliyatlardan sonra genellikle çok fazla ağrı olmaz, hafif ağrılar da damardan ya da kalçadan yapılan ağrı kesici ilaçlarla giderilir. Laparoskopik ameliyatlardan sonra çok hafif, vajinal lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Ancak, bu hafif ve leke tarzı vajinal kanamalardan endişelenmemek gerekir

Hangi jinekolojik hastalıkların tedavisi laparoskopi ile yapılır?

Günümüzde çok ciddi jinekolojik kanser ameliyatları dahil, neredeyse tüm jinekolojik hastalıkların cerrahi tedavisi laparoskopi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Laparoskopi uygulanabilecek jinekolojik hastalıklar şunlardır;

  • Yumurtalık kistleri,
  • Miyomlar,
  • Dış gebelik ameliyatları,
  • İnfertilitede (Kısırlık) uygulanan tüp cerrahileri,
  • Endometriozis ve çikolata kist ameliyatları,
  • Rahmin alınması,
  • Jinekolojik kanser ameliyatları.

Açık ameliyat mı? Laparoskopi mi?

Laparoskopi yöntemi ile yapılan ameliyatlarda, doku hasarı daha az olduğundan ve hasta daha kısa sürede iyileşip normal hayatına dönebildiğinden daha çok tercih edilmektedir. Tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığında açık ameliyatlarda olduğu kadar başarı sağlanabilmektedir. Artık günümüzde kadın hastalıkları ile ilgili ameliyat gerektiren durumların neredeyse tamamına yakınında laparoskopi kullanılmaktadır.

Laparoskopinin avantajları nelerdir?

  • Hastanede yatış süresi daha kısadır.
  • Ameliyattan sonra daha az ağrı hissedilir.
  • Hasta, iş hayatına ve normal yaşantısına daha kısa sürede döner.
  • Karın cildine çok büyük kesi uygulanmadığı için estetik açıdan çok daha az iz bırakır.
  • Ameliyat sonrasında yara yeri enfeksiyonu ve fıtıklaşması daha az görülür.

Kadın hastalıkları ve kısırlıkta laparoskopi hangi ameliyatlarda kullanılır?

Laparoskopi, hem tanı koymak hem de tedavi etmek amacı ile kullanılır. Tanı koymak için karın içinde gözlem yapılır. Tedavi için ise cerrahi müdahaleler ile uygulanır.

En çok uygulandığı jinekolojik hastalıklar;

  • Polistik over sendromunda; Bu hastalıkta hem tanı hem de tedavi (Ovarian Drilling, yumurtalıklarda delikler açılması) için laparoskopi kullanılır.
  • Kısırlık(İnfertilite); kısırlığın tanısında ve tedavisinde laparoskopi kullanılır. Tüplerde ki sorunlar ve yapışıklıklar laparoskopi ile anlaşılır ve tedavi edilir.
  • Karın içi yapışıklıklarda: Daha evvel geçirilmiş ameliyatlara bağlı gelişen yapışıklıkların tedavisinde laparoskopi kullanılır.
  • Dış gebelik; Dış gebeli tanı ve tedavisinde laparoskopi kullanılan bir yöntemdir.
  • Miyom ameliyatları; Laparoskopi ile başarıyla yapılan ameliyatlardır. Laparoskopi ile yapılan miyom ameliyatları sonrasında açık ameliyatlara göre, karın içinde daha az yapışıklıklar oluşmaktadır.
  • Rahim ameliyatları; Rahmin ve yumurtalıkların alınmasını gerektiren durumlarda kullanılır.



KVKK
KVKK QR Kod