WhatsApp Destek

Laparoskopi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir

Paylaş

Laparoskopi Ameliyatı Sonrasında, Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Laparoskopi ameliyatından sonra hastanın anestezik ilaçların etkisinden çıkması yaklaşık 3-4 saat kadar sürmektedir. Laparoskopi ameliyatı, karın içerisinin karbondioksit gazı ile doldurulması sureti ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası bu gazın tamamı boşaltılsa da bir kısmı karın içinde kalabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün de bu kalan gaza bağlı olarak hasta ayağa kalktığında omuzlarında ağrı ve hassasiyet hissedebilmektedir. Bu durum geçici olup, vücut bu gazı yok edebilmektedir. Birkaç gün sonra omuzlarda ki bu hassasiyet kaybolmaktadır.

Ameliyat sonrasında doktorunuz her hangi bir antibiyotik önermediyse, genellikle antibiyotik kullanımına da ihtiyaç duyulmamaktadır. Laparoskopi sonrasında ağrı olduğunda doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi tok karnına, belirlenen doz ve aralıklarla almanız uygun olacaktır.

Dikişler genellikle yapıştırmalı veya gizli dikişli olduğu için alınmasına gerek yoktur. Dikişler var ise genellikle kendiliğinden erirler. Dikişlerin kaşınmaya başlaması iyileşmenin belirtisidir.

Kesi (Trokar giriş delikleri) yerlerinde morarma olabilmektedir. Genellikle kendiliğinden geçerler.

Kesi izleri hastadan hastaya farklılık gösterse de 1-2 ay içerisinde ferkedilmeyecek duruma gelir.

Kesi yerlerindeki steril bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Kesi yerlerinden kanama veya sıvı gelmesi oluyor ise tekrar bandajlanabilir. Kesi yerinden açık kırmızı renkte veya berrak renkte sıvının gelmesi normaldir. Fakat iltihaplı sarı renkte sıvının veya yeşilimsi, pis kokulu sıvını gelmesi durumunda derhal doktor ile irtibata geçilmelidir.

İlk 12 saat sıvı gıdalar alınmalıdır (Su, meyve suları, ayran vb.). Bulantı kusma olmaz ise katı gıdalara geçilir. Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.

Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir. Banyo sırasında kesiler korunmalıdır. Fakat çok sıcak sauna veya havuza girilmemelidir.

Dikkate Alınması Gereken Önemli uyarı!!

Ateş, titreme, karında aşırı şişlik, gaz çıkaramama, bulantı, kusma, idrar yapamama, gaita (Büyük abdest, Kaka) yapamama, , karında geçmeyen şiddetli ağrı vb. gibi durumlarda doktorunuza haber vermelisiniz.




KVKK
KVKK QR Kod